شرکت ایرباس امروزه به عنوان یکی از بزرگ ترین و موفق ترین شرکت های هواپیماسازی دنیا به شمار می رود. اما آیا این سیر صعودی از ابتدا وجود داشته یا این شرکت نیز مانند همه ی شرکت های موفق دنیا در برخی برهه های زمانی دچار شکست شده است؟
آیا همه ی مدل های ساخته شده در این شرکت هواپیماسازی موفق بوده اند و یا برخی شکست خورده اند؟
پاسخ این سوال ها را می توانید در این مقاله بیابید چرا که قصد داریم تا شما را با یکی از مدل های این شرکت یعنی ایرباس A380 بیشتر آشنا کنیم و بررسی کنیم که آیا تولید هواپیما ایرباس A380 شکست بوده یا یک پیروزی.
یکی از مهم ترین عناصر پیشرفت در تمامی صنایع وجود رقابت می باشد. در صنعت هواپیماسازی نیز ابتدا این رقابت بین شرکت های ایرباس، بوئینگ و مک دانل داگلاس شکل گرفته بود. هر کدام از این سه شرکت اقدام به طراحی و ساخت هواپیمایی جدید کرده بودند تا بتوانند بازار را به دست بگیرند.
مک دانل داگلاس که با شکست طراحی خود مواجه شده بود توسط بوئینگ خریداری شد و به این ترتیب تنها دو رقیب در این عرصه باقی ماندند. همزمان با این تغییر بوئینگ اقدام به نوسازی طرح هواپیمای 747 کرد که این امر با موفقیت چندانی روبرو نشد و بوئینگ نیز نتوانست بازار را به دست بگیرد.
اما شرکت ایرباس که متوجه رکود اقتصادی در مناطق آسیایی شده بود دست به اقدامی هوشمندانه برای ساخت هواپیمای جدید خود زد.
به این ترتیب که هزینه های عملیاتی این هواپیما بسیار کاهش پیدا کند به همین دلیل کشورهای آسیایی از این طرح بسیار استقبال کردند. با اتخاذ این تصمیم ایرباس توانست اولین هواپیمای کاملاً دو طبقه مسافربری خود را تکمیل و روانه ی بازار کند.
هواپیمای جدید تولید شده که ابتدا با نام آ 320 ایکس ایکس قرار بود وارد بازار شود در نهایت با نام آ 320 وارد بازار شد.
این هواپیما امکاناتی از قبیل کاهش قابل ملاحظه ی مصرف سوخت، استفاده از فناوری های جدید و نوین در ساخت مواد کامپوزیت مصرفی در ساخت هواپیما، تکنولوژی های مدرن هدایت هواپیما و کاهش هزینه های نگهداری نسبت به هر صندلی را در خود داشت.
در واقع ورود هواپیمای آ 320به بازارهای جهانی موجب ساخت مدل های مدرن تری همچون آ380 شد که همین مسئله باعث شد بوئینگ 747 جایگاه بزرگ ترین هواپیمای مسافربری جهان را از دست بدهد و این جایگاه به ایرباس آ 380 تعلق گیرد.
این هواپیما گنجایش 555 نفر (اگر کلاس های پروازی این هواپیما به اکونومی نزول یابد به 853 نفر نیز می رسد) با بردی برابر با 8 هزار مایل بدون توقف دارد.
طراحی و تجاری سازی این هواپیما تا سال 2004 به طول انجامید و در نهایت اولین فروند از این مدل در سال 2005 به پرواز درآمد. موتوری که برای این هواپیما مورد استفاده قرار می گیرد موتور رولز رویس است. در نهایت با سفارش ایرلاین های سنگاپوری و سایر ایرلاین ها این هواپیما به صورت رسمی وارد صنعت هواپیمایی بین المللی شد.
با این تفاسیر می توان گفت که تولید هواپیمای آ 380 برای شرکت هواپیمایی اروپایی ایرباس موفقیتی عظیم بوده است در حالی که رقبای این شرکت نتوانستند پروژه های خود را با موفقیت به انتها برسانند. در واقع ساخت هواپیمایی عظیم با توان جابه جایی این تعداد از مسافر و کاهش هزینه های تولید تا 20 درصد کمتر از بوئینگ 747 قدمی بسیار بزرگ بود که با موفقیت برداشته شد.
این هواپیما امتیاز فروش ویژه بلیط هواپیما را به ایرلاین هایی که این مدل را در ناوگان هوایی خود دارند، می دهد.
تولید این هواپیما با جابه جایی بالای مسافر توانست به ترافیک هوایی نیز کمک شایانی کند و سیستم مناسب مصرف سوخت این هواپیما به حفظ محیط زیست و کاهش الودگی های زمین نیز کمک کرد.