شهر شیراز، یکی از محبوب ترین و همچنین مشهور ترین شهر های ایرانی، با بیش از 2000 سال قدمت، از گذشته تاکنون همیشه به عنوان پایتخت قلمرو فرهنگی ایران شناخته می شده است. شهر شیراز دارای مکان های تاریخی و دیدنی بسیار زیادی می باشد، و به هزار و یک دلیل است که بسیار مورد توجه گردشگران ایرانی و خارجی قرار گرفته است. از ویژگی های بسیار خوب این شهر می توان به هوای همیشه مناسب و دلپذیر، جاذبه های تاریخی با ارزش، مردمان مهمان نواز، هتل و مهمان سراهای مختلف، سیستم حمل و نقل گسترده و ... اشاره کرد.
در حال حاضر یکی از مقاصد بسیار پرطرفدار ایرانی و حتی گردشگران خارجی، شهر خوش آب وهوای شیراز می باشد. به ویژه در فصل بهار و اردیبهشت ماه که اوج زمان سفر به شیراز می باشد و می توان گفت در جدول فروش بلیط ها، بلیط هواپیما شیراز جز اولین ها می باشد. البته در تمامی ماه های سال این شهر دیدنی است و سفر به آن بسیار لذت بخش خواهد بود. در ادامه به اتفاق یکدیگر با اصلی ترین جاهای دیدنی شیراز به طور کامل آشنا می شویم.
شیراز از گذشته تا کنون جز شهر های مهم ایران بوده و تقریبا در تمامی طول تاریخ این کشور اهمیت بسیاری داشته است. در گذشته این شهر دارای شش دروازه ورودی بوده است، یکی از این دروازه ها که هنوز باقی مانده است، دروازه قرآن در شمال شرق می باشد. این دروازه در زمان حکمرانی عضدالوله دیلمی ساخته شد. بعد ها در زمان حکومت کریم خان زند به دستور وی اتاقکی در بالای این برج ساخته شد و دو جلد قرآن در بالای آن قرار داده شد. به همین دلیل به آن دروازه قرآن گفته می شود. این قرآن ها به خط سلطان ابراهیم بن شاهرخ تیموری، برای به سلامت رفتن مسافران در آن بالا قرار داده شد. این قرآن ها به دلیل سنگینی و بزرگی به قرآن های هفده من مشهور بودند و هم اکنون هر دو در موزه پاریس قرار دارند.
جالب است بدانید که این دروازه در گذشته اهمیت معنوی بسیاری در میان مردم داشته است به اندازه ای که مردم شهر در روزهای شروع هر ماه قمری از این دروازه بیرون می رفتند و دوباره داخل شهر می شدند.
آرامگاه حافظ یا همان حافظیه آرامگاه شاعر محبوب و مشهور، خواجه حافظ شیرازی می باشد. به جراًت می توان گفت محبوب ترین جاذبه شیراز حافظیه می باشد. بنای این آرامگاه به سبک دوران هخامنشی در زمان حکومت سلسله زندیه حدودا در سال 1188 ساخته شده است. این آرامگاه در فضایی سرسبز و دل باز قرار گرفته و در تمامی روز های سال شلوغ و مملوء از گردشگر خارجی و ایرانی می باشد. حافظیه در میدان آزادی شیراز معروف به فلکه گاز قرار دارد و دارای 4 درب ورودی می باشد. اما اصلی ترین درب این آرامگاه در قسمت جنوبی قرار گرفته است.
سعدیه محل دفن شاعر پرآوازه ایرانی سعدی می باشد. این آرامگاه در شمال شرق شیراز در کنار باغ دلگشا قرار دارد. سعدیه محلی است که خود شاعر سال های پایانی زندگی اش را در آن گذرانده است، و پس از مرگ، وی در همان محل دفن شده است. این بنا در طول عمر خود بار ها مورد بازسازی قرار گرفته است اما بنای اولیه در زمان ایلخانان ساخته شده است. آرامگاه سعدی در ساختمانی هشت ضلعی وبلند قرار دارد که با کاشی کاری های سنتی تزئین شده است. کل بنا نیز در باغی دلباز با حوضی بزرگ و زیبا احاطه شده است. در بین جاهای دیدنی شیراز ابتدا از سعدیه و حافظیه دیدن کنید. چرا که شاید قبل از بازگشت به خانه بخواهید که دوباره به آن ها سری بزنید.
بازار وکیل یکی از مهم ترین جاذبه های شیراز و همچنین بهترین مکان برای خرید سوغات و صنایع دستی این شهر می باشد. البته اجناس این بازار تنها خلاصه به سوغات و صنایع دستی نمی شود و هر چه که بخواهید در آن پیدا خواهید کرد. این بازار در حدود 300 سال قدمت دارد و مربوط به دوران حکومت خاندان زندیه در شیراز می باشد؛ که به دستور کریم خان زند این بازار ساخته شد. این بازار بسیار بزرگ بوده و در میدان شهرداری، در شرق میدان شهدا شهر واقع می باشد. در انتها بازار وکیل بازار قدیمی دیگری به نام سرای مشیر وجود دارد که در حال حاضر آن را نیز جز بازار وکیل حساب می کنند. البته قدمت این بازار همانند بازار وکیل نمی باشد و در دوران حکومت قاجار به دستور یکی از وزیران شیراز ساخته شد. نام سرای مشیر از سال 1345 در فهرست آثار ملی ایران نوشته شد.
یکی از بناهای تاریخی خاص شیراز ارگ کریمخان واقع در خیابان کریمخان زند شیراز می باشد. ارگ کریمخان یکی از شاهکار های معماری ایرانی در دوران زندیه است. این بنا تاریخی دارای سرگذشتی جالب و خاص می باشد، به طوری که در ابتدا محل زندگی وکیل الرعایا بوده است و پس از آن در دوران حکومت پهلوی به زندان تبدیل شد و هم اکنون نیز به عنوان یکی از جاذبه های برتر ایران روزانه میزبان گردشگران بسیار از داخل و خارج کشور می باشد. داخل ساختمان ارگ شاهد اتاق ها و ایوان های بسیار با تزئینات خاص می باشید که در کنار عظمت این برج بسیار خاص دیده می شود.
مسجد وکیل یکی دیگر از آثار تاریخی به جا مانده از دوران زندیه می باشد که همانند بازار وکیل به دست کریمخان زند در حدود 300 سال قبل ساخته شده است. بنای این مسجد در حدود 5 هزار متر مربع می باشد و دارای دو شبستان بزرگ با معماری و تزئیناتی خاص می باشد. به مسجد وکیل مسجد سلطانی نیز گفته می شود و تنها چند قدم با بازار وکیل فاصله دارد. می توانید در یک روز از سفر تان به شیراز صبح از بازار وکیل دیدن کنید و پس از کمی استراحت و صرف نهار در بازار به دیدن مسجد وکیل بروید.
باغ ارم زیبا ترین بخش دیدنی شیراز می باشد که با گیاهان و درختان خود همه بازدید کنندگان را عاشق خود خواهد کرد. حتی گفته می شود بلندترین درختان سرو شهر در این باغ قرار دارد و در سراسر باغ نیز پر از گیاهان دارویی و درختان بهارنارنج، بادام، سیب، به، ازگیل، گلابی، خرمالو و ... می باشد. بنای این باغ فوق العاده، مربوط به دوران سلجوقیان می باشد و در زمان ناصر الدین شاه بازسازی و تکمیل شد. ساعات بازدید از این باغ هر روز از 8 صبح تا 19:30 می باشد. این مجموعه در خیابان ارم شیراز قرار گرفته و برای رفتن به آن می توانید از مترو استفاده کنید و در ایستگاه مترو نمازی پیاده شوید و با کمی پیاده روی به باغ برسید.
این آرامگاه محل دفن فرزند امام موسی کاظم (ع) و برادر امام رضا (ع)، احمد بن موسی کاظم می باشد. زمان فوت این بزرگوار مربوط به قرن نهم می باشد، اما آرامگاه وی در قرن دوازدهم ساخته و از زمان قاجار تاکنون بسیار توسعه یافته است. ساختمان این آرامگاه نیز یکی دیگر از شاهکار های معماری در شیراز می باشد. فضای بیرونی با حوضی بزرگ و داخل ساختمان نیز با شیشه کاری تزئین شده است.
اوج قدرت و شاهکار معماری شیراز را می توان در مسجد نصیرالملک دید، این مسجد جز چند مسجد بی نظیر دنیا می باشد. معماری و تزئینات این مسجد به گونه است که هر کس را مسخ خود خواهد کرد. شاید در عکس بتوان گوشه ای از زیبایی این مسجد را نمایش داد اما باز دیدن آن از جلو شما را شگفت زده خواهد کرد. کاشی کاری، ترکیب رنگ، شیشه کاری و مقرنس کاری این مسجد بسیار هوشمندانه به کار رفته است. برای بازدید از این مسجد می توانید در تمامی روزهای هفته حتی جمعه ها از ساعت 7:30 صبح تا 18:30 به این مسجد در خیابان لطفعلی خان شیراز بروید. برای رفتن به این مسجد هم می توانید از اتوبوس و هم از مترو استفاده کنید و در ایستگاه ولیعصر پیاده شده و با کمی پیاده روی ساده به مسجد برسید.
عمارت هفت تنان نیز یکی از سازه های قدیمی شیراز مربوط به دوران زندیه می باشد. این عمارت کمی از مرکز شهر فاصله دارد و گاهی مسافران به خاطر همین مسئله از این بنا تاریخی دیدن نمی کنند. اما اگر وقت داشتید سعی کنید بازدید از این موزه را از دست ندهید. در این موزه هفت قبر متعلق به هفت عارف وجود دارد که به دستور کریمخان زند روی هر کدام یک سنگ نوشته قرار داده شده است و به همین دلیل به آن تکیه هفت تنان گفته می شود.
تاکنون تنها توانستیم چند تا از جاهای دیدنی شیراز را به شما معرفی کنیم که از همه مهم تر می باشند. اما شاید همین چند تا هم کافی باشد تا شما را ترغیب به سفر به شیراز کند. حال اگر تصمیم به سفر به این شهر را گرفته اید به راحتی می توانید با رزرو تور شیراز با مناسب ترین قیمت به این شهر سفر کنید.
باغ دلگشا یکی از بزرگترین و قدیمی ترین باغ های شیراز می باشد که در نزدیکی آرامگاه سعدی، شاعر پرآوازه ایرانی، قرار دارد. این باغ که هم اکنون یکی از آثار مهم ملی ایران به شمار می رود و به ثبت رسیده است در زمان زندیه به سبک معماری ساسانیان ساخته شده است و در دوران قاجار بسیار مورد توجه حاکم شیراز و خاندان قاجاریه بوده است، به طوری که حتی در زمان قاجار تا حدودی این باغ گسترش یافت. البته درباره زمان و نحوه ساخت این بنا اطلاعات گوناگونی وجود دارد که این مورد از همه مورد قبول تر بوده است.
باغ دلگشا در حدود 6 هکتار مساحت دارد و ساختمان آن در سه طبقه با آینه کاری و نقاشی های گوناگون رنگ روغنی تزئین شده است. این بنا قدیمی دارای یک تالار بسیار بزرگ با 4 شاه نشین و تعداد بسیاری اتاق می باشد. بدون شک می توان گفت محبوب ترین و زیباترین باغ شیراز، باغ دلگشا می باشد. می توانید پس از بازدید از سعدیه با کمی پیاده روی به باغ دلگشا بروید.
در شیراز باغ های زیبا و قدیمی بسیار زیادی وجود دارد که هر کدام ارزش وقت گذاشتن و دیدن دارد. باغ عفیف آباد در خیابان عفیف آباد شیراز یکی دیگر از این باغ های خاص می باشد. معماری متفاوت، گل کاری های منظم، قدمت ساختمان باغ و ... همگی از ویژگی باغ عفیف آباد می باشد. برای بازدید از موزه و باغ عفیف آباد در حدود 2-3 ساعت وقت بگذارید تا با خیال راحت بتوانید از تمامی مجموعه دیدن کنید. این باغ قدیم در دو طبقه با 30 اتاق ساخته شده است و از زمان ساخت تاکنون مورد توجه شاهان دوره های مختلف مانند صفویه و قاجاریه بوده است. هم اکنون طبقه اول این موزه در اختیار ارتش و به موزه سلاح های جنگی تبدیل شده است.
هزینه ورودی این موزه برای ایرانیان 3000 تومان می باشد و هر روز از ساعت 8 صبح تا 5 بعد از ظهر باز می باشد. برای دسترسی راحت به این باغ می توانید در ایستگاه شهید آوینی مترو پیاده شده و با تاکسی یا پیاده به باغ بروید.
این باغ نیز یکی دیگر از باغ هایی است که قوام پس از به حکومت رسیدن آن را ساخت، اما به دلیل پر بودن این باغ از درخت های بهارنارنج به نارنجستان قوام شهرت یافته است. این باغ در شرق خیابان لطفعلی خان زند و در کنار باغ زینت الملوک، یکی دیگر از باغ های محبوب شیراز قرار گرفته است. این باغ که زمانی محل زندگی قوام بوده است هم اکنون به موزه ای با وسایل ایران شناس آمریکایی، پروفسور پوپ، تبدیل شده است. برای این موزه در حدود 1- 2 ساعت زمان بگذارید تا بتوانید به راحتی از تمامی مجموعه دیدن کنید.
پرسپولیس یا همان تخت جمشید مهم ترین دیدنی شیراز و یکی از برترین بناهای تاریخی ایران می باشد. این بنا مربوط به 518 سال پیش از میلاد می باشد که پایتخت حکومت هخامنشیان بوده است. این شهر در ابتدا در زمان حکومت داریوش بزرگ ساخته شد؛ اما پس از مرگ وی، و در زمان حکومت پسر و نوه اش، خشارشاه و اردشیر یکم بسیار گسترش یافت. البته هم اکنون تنها خرابه ای از این شهر باقی مانده و بسیاری از آن به غارت رفته یا خراب شده است. اما با تمام این وجود عظمت و زیبایی آن همه افراد را جذب خود می کند. این شهر نشان دهنده تمدن و زندگی ایرانیان در چندین هزار سال قبل می باشد.