ساخت هواپیما را می توان برای نخستین بار به برادران رایت نسبت داد که آرزوی پرواز انسان را در سر می پروراندند. این دو برادر که قصد داشتند ابتدا برای انسان بال هایی برای پرواز طراحی کنند در نهایت توانستند هواپیمایی تک سرنشین بسازند و این رویا را به واقعیت تبدیل کنند. از آن روز تاکنون این صنعت پا به پای سایر صنعت های جهان پیشرفت کرده است و انواع مدل های هواپیما در دسته های مختلف حمل مسافر، حمل بار و نظامی تولید شده است. در این میان دو شرکت بوئینگ و ایرباس توانسته اند تا نام و آوازه ای برای خود در این حیطه به ارمغان بیاورند. اگر توجه داشته باشید بیشتر بلیط های هواپیما فروخته شده نیز، با هواپیماهای این دو شرکت صورت می گیرد.
یکی از صنایع جذاب در حیطه ی حمل و نقل و ترابری و حتی نظامی صنعت هواپیماسازی است. این صنعت در دست دو شرکت بزرگ بوئینگ و ایرباس قرار دارد که این دو همواره پیشتاز این صنعت بوده اند. این دو شرکت با ساخت هواپیماهای فراوانی در دسته های متعدد مسافربری، ترابری و حتی نظامی موجبات پیشرفت را در سرتاسر جهان فراهم کرده اند. یکی از معروف ترین مدل های شرکت هواپیماسازی بوئینگ مدل بوئینگ 747 است که شاید برای درک بزرگی این هواپیما دانستن این نکته که دم آن بلندتر از یک ساختمان 6 طبقه است کفایت کند. در این مقاله سعی داریم تا به اتفاق یکدیگر با هواپیما بوئینگ 747 بیشتر آشنا شویم پس با طاهاگشت تا پایان مقاله همراه باشید.
تاکنون 1500 فروند از انواع مدل بوئینگ 747 ساخته شده است که اکنون تنها 500 فروند از آن همچنان در سرتاسر جهان فعال هستند. این کلاس از هواپیمای بوئینگ در 6 نسل مختلف ساخته و تولید شده است که در ابتدا به توضیح هر یک می پردازیم.
اولین مدل از مدل بوئینگ 747 این شرکت بوئینگ 747-100 است که به عنوان بزرگ ترین هواپیمای جهان نیز ناخته شده است این هواپیمای عظیم مسافربری میتواند در قسمت اکونومی خود بیش از 500 مسافر را جای دهد. این هواپیمای عظیم که وزنی در حدود 330 تن را دارا است، می تواند مسافت 9800 کیلومتری با حداکثر سرعت 955 کیلومتر بر ساعت را طی کند. نخستین بار این هواپیما برای شرکت پان امریکن به پرواز درامد و پس از پروازهای متعدد به وی لقب ملکه ی اسمان را دادند. این مدل از این هواپیما از 4 موتور توربوفن رولز رویس و جنرال الکتریک استفاده می کند. و در هنگام بلند شدن می تواند تا وزن 340195 کیلوگرم را تحمل کند. این هواپیما که در زمان تولید تعجب همگان را بر انگیخته بود طولی در حدود 70 متر و ارتفاع 19.3 متر دارد. به همین دلیل در پروازهای آزمایشی کسی از او انتظار برخاستن نداشت اما در کمال تعجب همگان این هواپیما به پرواز درآمد و انقلابی عظیم را در این صنعت رقم زد. این هواپیما در دو طبقه ساخته شده است که در واقع طبقه ی دوم این هواپیما کاملا مورد استفاده قرار نمی گیرد و تنها از قسمت نزدیک به کابین خلبان استفاده می شود.
دومین مدل این هواپیما با نام 747-200 شناخته می شود که تفاوت چندانی با مدل قبلی خود ندارد و تنها برد این هواپیما به 12 هزار کیلومتر ارتقا یافته و می تواند بار بیشتری را نیز حمل کند. این مدل نیز از 4 موتور توربوفن رولز رویس و جنرال الکتریک استفاده می کند که می تواند وزنی تا حدود 377840 کیلوگرم را در هنگام بلند شدن تحمل کند. این هواپیما می تواند 366 مسافر در سه کلاس پروازی اکونومی، تجاری و فرست کلاس، 452 مسافر در دو کلاس تجاری و اکونومی و نهایتاً در کل 550 مسافر را حمل کند.
با گذشت زمان و گسترش فعالیت این صنعت نیاز به فضای بیشتر برای مسافران در هواپیماها احساس می شد در این خصوص شرکت بوئینگ اقدام به طراحی و تولید بوئینگ 747-300 کرد. این هواپیما در اکثر خصوصیات مشابه بوئینگ 747-200 بود و تنها تفاوت آن میزان ظرفیت مسافران بود که می تواند در سه بخش اکونومی، تجاری و فرست کلاس 412 مسافر، در دو بخش اکونومی و تجاری 496 مسافر و در نهایت بین 560 تا 660 مسافر را در هر پرواز خود حمل کند. این نسل از این هواپیما در دو مدل ساخته شده است که می توانند وزنی برابر با 377840 را تحمل کند. حداکثر سرعت این مدل 0.8 ماخ بر ساعت است.
پس از ساخت نسل سوم این هواپیما شرکت بوئینگ به پیشرفت خود ادامه داد تا اینکه توانست این مدل از هواپیما را به نسل چهارم ببرد و ظرفیت مسافران را افزایش دهد. این نسل که با نام 747-400 شناخته می شود می تواند 600 مسافر را در کلاس اکونومی خود جای دهد و بدون توقف تا 14 هزار کیلومتر با حداکثر سرعت 988 کیلومتر بر ساعت پرواز کند. این نسل از این هواپیما تفاوت های فاحشی با سایر نسل ها دارد و بیشتر شبیه نسل اول این هواپیما است که از 4 موتور و اسکلت مخصوص خود استفاده می کرد. تفاوت این مدل در بالکی 1.8 متری است که در انتهای این هواپیما قرار دارد و هم چنین کابین شیشه ای خلبان به آن اضافه شده است.
مدل بعدی این نسل مدل اس پی است که نسبت به بوئینگ 100 و بوئینگ 200 از بدنه ی کوچک تری برخوردار است اما می تواند سوخت بیشتری را با خود حمل کند. این مدل بوئینگ همان مدلی است که کشور ایران از جمله اولین سفارش دهندگان آن به شمار می آید.
به احتمال زیاد، تاکنون بارها با مدل های مختلف بوئینگ سفر کرده اید، با چند مدل در بالا آشنا شدید. می توانید در این قسمت با 5 مدل برتر شرکت بوئینگ نیز آشنا شوید.
و در نهایت این شرکت هم اکنون هواپیمای بوئینگ 747-8 را وارد بازار کرده است که بزرگ ترین هواپیما از کلاس خود می باشد، و می تواند 600 مسافر را حمل کند. برد این هواپیما افزایش یافته است و مصرف سوخت بهینه تری پیدا کرده است. این مدل که بزرگ ترین مدل ساخته شده توسط این شرکت است از مدل اولیه بدنه ی پهن تری دارد و جزو جت های پهن پیکر به شمار می رود. از دیگر تغییرات این بوئینگ می توان به تغییر در طراحی بال ها اشاره کرد.
این هواپیمای عظیم الجثه تاکنون توانسته است تا رکوردهایی عجیب را از خود به جای بگذارد. این هواپیما توانسته است تاکنون نیمی از جمعیت کره خاکی را در طول فعالیت خود جا به جا کند. هم چنین یکبار با اینکه ظرفیت نهایی این هواپیما نهایتاً 600 نفر است، توانسته است 1087 نفر را در یک سفر جا به جا کند.