کشور فرانسه یکی از کشورهای بزرگ اروپایی است که در صنایع مختلفی مانند مد، سرگرمی و حمل و نقل پیشرو می باشد. کشور فرانسه یکی از اولین کشورهای اروپایی است که اقدام به همکاری برای تاسیس شرکت هواپیماسازی ایرباس کرد. در حال حاضر نیز یکی از دفاتر مرکزی این شرکت در کشور فرانسه قرار دارد.
مسلماً کشوری که در این راستا قدم برمی دارد خود نیز در این صنعت فعال است و دارای فرودگاه ها و ایرلاین های متنوع و مجهز می باشد.
یکی از این ایرلاین ها ایر فرانس است که در این مقاله از طاهاگشت می خواهیم آنئرا کاملا معرفی کنیم.
شرکت هواپیمایی ایرفرانس در سال 1933 در شهر پاریس بنا نهاده شد.
این ایرلاین قدیمی فرانسوی که در زمان جنگ جهانی کمک های فراوانی به ارتش متحدین کرده و به برلین آلمان پروازهای زیادی را انجام داده تاکنون موفقیت های چشمگیری در کارنامه خود به ثبت رسانده است.
ایر فرانس که قطب اصلی پروازی آن در فرودگاه شارل دوگل پاریس است پس از ادغام با ایرلاین کی ال ام به وسعت بیشتری دست یافت و توانست پروازهای خود را گسترش دهد به گونه ای که امروزه 800 پرواز در روز را مدیریت می کند. در ادامه که با ایرفرانس و ناوگان هوایی آن آشنا شویم بزرگی و موفقیت این ایرلاین را بیشتر درک خواهید کرد.
این کلاس پروازی همچون دیگر ایرلاین های جهان بهترین کلاس پروازی این ایرلاین می باشد.
با پرداخت بیشترین هزینه می توانید بهترین و راحت ترین سفر خود را در صندلی هایی که از چوب و چرم تهیه شده اند داشته باشید. هم چنین از سایر امکانات این کلاس یعنی اتاق مجهز و مجزا و ... استفاده کنید.
این کلاس پروازی در درجه ای پایین تر از فرست کلاس قرار می گیرد با این حال حضور صندلی های تخت خواب شو و مانیتورهای 16 اینچی که به زبان های مختلف دنیا برنامه پخش می کنند از امکانات این کلاس پروازی هستند.
این کلاس پروازی که به تازگی در بسیاری از ایرلاین های جهان دیده می شود با داشتن امکاناتی بیشتر از کلاس اکونومی راحتی بیشتری برای مسافران به ارمغان می آورد. در ایرباس 380A تمام صندلی های پایین ترین کلاس پرواز ی به این کلاس اختصاص دارند.
با این که کلاس پروازی اکونومی ممکن است به نسبت سایر کلاس های پروازی به نظر فاقد امکانات مناسب برسد اما باید بگوییم که کلاس اکونومی ایرلاین ایر فرانس از بسیاری از کلاس های اکونومی ایرلاین های دیگر بهتر بوده و راحتی بیشتری در اختیار مسافران قرار می دهد.
با خرید بلیط هواپیما ایرفرانس در هر کدام از کلاس های پروازی از بهترین امکانات و بیشترین امنیت برخوردار خواهید شد.
شرکت هواپیماسازی ایرباس در بحبوحه ی پس از جنگ جهانی توسط کشورهای اروپایی به ویژه آلمان و انگلیس راه اندازی شد تا به دومین شرکت هواپیماسازی جهان و اولین شرکت هواپیماسازی اروپا تبدیل شود.
این شرکت از آغاز فعالیت رسمی خود تاکنون مدل های مختلفی از هواپیما را طراحی و ساخته است که برخی از آن ها تاکنون در چندین نسل به تولید رسیده اند.
این ایرباس در اصل از خانواده ی 320 است که در جثه ی کوچک تر آن به تولید رسیده لذا نام 318 را به خود گرفته است. این هواپیما که کوچک ترین عضو این خانواده نیز می باشد در سال 1998 تولید شد و به پرواز درآمد.
این هواپیما دارای دو موتور توربوفن است که می تواند 129 مسافر را در خود جای دهد.
این مدل ایرباس 31.5 متر طول و 12.6 متر ارتفاع دارد. یک راهرو دارد اما با این حال فضای بیشتری برای افراد تعبیه شده است.
این مدل برای مسافت هایی با برد متوسط مناسب می باشد.
از دیگر اعضای خانواده ی باریک پیکر 320 می توان به مدل جدیدتر آن یعنی 319 اشاره کرد که همراه با تکنولوژی متفاوتی در سال 1994 به بازار عرضه شد.
این هواپیما می تواند در دو کلاس پروازی پرواز کند و تا 75 تن وزن را نیز حمل کند.
این هواپیما که توانست با فروش 500 فروند رکوردی بالاتر از مدل 320 بزند تنها یک راهرو دارد و اگر در یک کلاس پروازی پرواز کند می تواند 156 مسافر را در خود جای دهد. اما اگر در دو کلاس پروازی پرواز کند 48 صندلی از 156 صندلی به کلاس تجاری تعلق می گیرد.
اولین فروند از این مدل در سال 1987 ساخته شد و در دسته ی 300 قرار گرفت. این هواپیما پس از بوئینگ 737 توانست رکورد بیشترین تعداد فروش را از آن خود کند.
این هواپیمای باریک پیکر یک ویژگی منحصر به فرد دارد و آن این است که مسافت طی شده برای فرود این هواپیما کمتر از سایر هواپیماها می باشد و همین امر موجب می شود تا سوخت کمتری مصرف و آلودگی کمتری تولید کند.
ظرفیت این هواپیما 150 نفر و فاصلهی نوک دو بال آن 35.80 متر است و ارتفاع آن به ترتیب 37.57 و 11.76 متر می باشند.
این هواپیما نیز در رده ی هواپیماهای باریک پیکر قرار می گیرد با این حال از مدل های قبلی خود کشیده تر، سنگین تر و دارای تایرهای بزرگ تری است.
این هواپیما که برای مسافت های کوتاه برد طراحی شده است در دو مدل یکی همراه با سوخت اضافی و یکی بدون سوخت اضافی طراحی شده است. این هواپیما به دو صورت تک کلاس و دو کلاس پروازهای خود را انجام می دهد.
این مدل از خانواده ی 320 است و تنها تفاوتی که با سایر اعضای این خانواده دارد این است که از موتور ترنت 7 هزار رولز رویس استفاده می کند و همین امر موجب شده تا راحتی بیشتری داشته باشد.
در واقع این مدل از هواپیماهای ایرباس در ابتدا توسط لوفت هانزا به پرواز درامد و باعث شد تا سایر ایرلاین ها نیز متوجه این مدل شوند. 340 را میتوان ایمن ترین هواپیمای جهان دانست چرا که از زمان تولید این مدل تا سال 2018 هیچ گونه حادثه ای برای ان به ثبت نرسیده است.
یکی از جدیدترین هواپیماهای ایرباس که هم چنان در حال تولید است مدل 350 است که از کشیده ترین بدنه با طول 75 متر برخوردار است. هدف از تولید این هواپیمای پهن پیکر جابجایی تعداد بالای مسافران است. جالب است بدانید که در ساخت بدنه ی این هواپیما به جای استفاده از آلیاژهای سبک (الومینیوم سبک) از فیبر غنی شده ی کربن استفاده شده است.
هواپیمای 380 ایرباس که از سال 2007 تاکنون لقب بزرگ ترین هواپیمای مسافربری جهان را یدک می کشد این لقب را از رقیب خود یعنی جامبوجت ربوده است.
حضور این مدل در هر ایرلاین نشان از وجود زیرساخت های عظیم در آن ایرلاین می باشد.
این هواپیمای عظیم الجثه با طول 50 متر در طبقه اول و 45 متر در طبقه دوم، فاصله دو نوک بال 80 متر و ارتفاع 34 متر و طول کلی 72 متر وزنی در حدود 277 تن در حالت عادی و حداکثر 560 تن را دارا است.
از 4 موتور توربوفن بهره می برد و به عنوان شیک ترین هواپیمای دو طبقه ی جهان نیز شناخته می شود. قیمت این هواپیما را در حدود 450 میلیون دلار تخمین زده اند.
شرکت هواپیماسازی امریکایی بوئینگ که در ابتدا توسط ویلیام بوئینگ پایه گذاری شد امروزه و پس از ادغام با شرکت بزرگ مک دانل داگلاس به بزرگ ترین شرکت هواپیماسازی جهان تبدیل شده است. این شرکت امریکایی علاوه بر ساخت قطعات و هواپیماهای غیرنظامی در دسته ی نظامی نیز فعال است و اغلب هواپیماها و قطعات نظامی مورد نیاز ارتش امریکا را تولید میکند و از این حیث در رده ی دوم جهانی قرار دارد.
یکی از مدل های نام اور بوئینگ، مدل 777 است که به دلیل برخورداری از قوی ترین موتور هواپیما در کتاب گینس نام خود را به ثبت رسانده است.
این هواپیما که تاکنون در 4 نسل به تولید رسیده است برای طراحی خود از هیچ کاغذی بهره نبرده و تماماً توسط کامپیوترها طراحی شده است.
هم چنین سیستم کنترل این هواپیما از سیستم کنترل هواپیماهای جنگنده بهره می برد. این هواپیما با توجه به کلاس پروازی خود می تواند بین 128 تا 550 مسافر را جابجا کند. برای جابجایی این هواپیما باید از بزرگ ترین ارابه های جهان استفاده شود که خود رکوردی دیگر برای این مدل به شمار می رود.
یکی از اعضای خانواده ی 777 است. سایر اعضای این خانواده را می توان 200، 300، 200 ER دانست.
این هواپیمای غول پیکر در سال 2004 طراحی شد و در سال 2007 از اولین نسخه ی تولیدی آن رونمایی شد با این حال در سال 2011 به پرواز درآمد. این هواپیما که طراحی منحصر به فردی دارد انحنایی خارجی بر روی بدنه ی خود حمل می کند و بازده ی سوختی بیشتری دارد.
با توجه به کلاس پروازی می تواند از 210 تا 330 نفر را جابجا کند با این که مدل کوچک تر آن تنها 30 نفر را جابجا می کند. این مدل طراحی داخلی بسیار زیبا و شیکی دارد که از طراحی داخلی کشتی ها و هواپیماهای تفریحی الهام گرفته است.